Tre fantastiska musiker

Fredagen den 28 juni kl 19.00

Fontosh-Bergqvist-Derwinger

 

 

 

 

 

Maria Fontosh, är en klart lysande stjärna på den svenska och internationella opera- och konserthimlen. Hon kommer ursprungligen från Ukraina och växte upp i Ryssland och fick sedan sin utbildning i Sverige vid Kungliga Musikhögskolan och Operahögskolan i Stockholm. Hon debuterade vid Vadstena-akademien 1999 och är anställd som solist vid Kungliga operan i Stockholm. Hon har framträtt i en lång rad ledande sopranroller på operascener runt om i världen och är eftersökt också i konserthusen som solist.

Love Derwinger har av Dagens Nyheter betecknats som den mest originella och intressanta personligheten i sin musikergeneration. Han debuterade som 16-åring som solist i Frantz Liszts andra pianokonsert, ingen barnlek precis. Han har sedan dess givit pianoaftnar i Europa, Ryssland, USA, Canada, Japan, Mellanöstern och Sydamerika. Han har musicerat med de främsta orkestrarna och spelat in ett stort antal CD-skivor. Bland sångare och sångerskor är han en av de allra mest eftersökta pianisterna.

Christian Bergqvist studerade för Harald Thedéen, Sven Karpe, och i New York för Dorothy DeLay. Han har framträtt som solist med flera av de stora svenska orkestrarna, med Berlins och Oslos Radioorkestrar, och Moskvas filharmoniska orkestrar m fl. Han är förste violinist i Sveriges Radios Symfoniorkester och framträder på en mängd kammarmusikfestivaler runt om i världen, ofta tillsammans med Barbara Hendricks, Love Derwinger, Staffan Scheja, Mats Bergström och andra. På CD har han spelat in verk av Schnittke, Stravinskij, Sjostakovitj, liksom violinkonserter av Aulin, Atterberg och Sillén.

I kvällens program får vi lyssna till ett varierat program, bl a med sånger av Rubinstein, Sibelius, Tjajkovskij, Puccini och Rangström, med violinmusik av Brahms och Grieg och med pianomusik av Debussy.

 

Sarah+Georg_RiedelGeorg Riedel med vänner

Fredagen den 2 augusti kl 19.00

Georg Riedel är en klassiker i svensk musikkultur. Han komponerade odödliga barnvisor, som Idas Visa, till filmversionerna av Astrid Lindgrens barnböcker. Han är ursprungligen kontrabasspelare inom jazzbranschen och har musicerat med de flesta ledande artister, alltifrån Jan Johansson till komponisten och sångerskan, dottern

Sarah Riedel, en annan fullblodsmusiker. Hon har etablerat sig som en fullödig artist i lyrisk jazz. Också recensionerna har varit lyriska: “Sarah Riedel är en fascinerande ny röst som rör sig med egen kompass i gränslandet mellan pop, konstmusik och jazz – elegant och självklar.” ”Det hon framför tar en genväg rakt in i åhörarens hjärta”.Jonas_Östholm

Vid pianot har de jazzpianisten och kompositören Jonas Östholm, som också leder egna grupper och som är också medlem i flera ensembler inom jazz/improvisations-musikgenren. Han har tilldelats Jazzklubb Faschings jazzstipendium.

 

Den här kvällen musicerar Georg och Sarah också med en klassiker i svensk folkmusikkultur – Lena Willemark.Lena Willemark

Hon tar till både röst och fiol i sitt musicerande. Hon har också kulning som sin specialitet och framträdde på Sandvik också i den rollen för några år sedan. Hon blev väldigt förtjust i den speciella akustiken och stämningen över Västersjön och bestämde att det måste bli inspelningsplatsen när japanska statstelevisionen ville göra ett program med hennes kulning.

Den här kvällen kommer Lena Willemark att kula på Västersjön igen, denna gång i improviserad dialog med Karin Ericsson Back, välkänd folkvisesångerska och kulerska med rötter i Dalarna.

Karin Ericsson-Back