Konsert med fyra S

Staffan Scheja, Susanna Sundberg
En pianoafton med sånginslag. Söndagen den 19 juni kl 19.00

Scheja_SundbergStaffan Scheja debuterade som pianist som fjortonåring, då han gav konsert med Radioorkestern under Herbert Blomstedt. Sen dess har han konserterat med de främsta dirigenterna, konserterat med all världens främsta orkestrar snart sagt överallt, t ex i Carnegie Hall i New York. Han har gjort otaliga inspelningar och vunnit otaliga priser. Han är grundare av Gotland Chamber Music Festival och dess konstnärlige ledare, och sedan några år också ansvarig för Gotland Baltic Music Academy. Han är dessutom professor i piano och prorektor vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och medlem av Styrelsen för Kungliga Musikaliska Akademien.

Susanna Sundberg har studerat bl a på Operahögskolan i Stockholm, och solistutbildningen vid Sibelius Akademien. Hon har också fortbildat sig genom kurser för bland andra Christa Ludwig, Anna Larsson och Håkan Hagegård. På operascenen har Susanna setts i ett flertal roller som Maddalena i Rigoletto på Folkoperan 2006, och i höst sjunger hon Mercedes i Carmen på Stockholmsoperan. Liedkonsten ligger Susanna särskilt varmt om hjärtat och 2007 vann hon delat första pris i Kokkola Lied Competition och hederspris i International Sibelius Singing Competition. Hon har sjungit altpartiet i Händels Messias bl a i Storkyrkan i Stockholm liksom på Stockholmsoperan med Hovkapellet under dirigent Rossen Milanov, och Stockholms Barockorkester.

 

Folkvisa, Jazz och Kulning

Söndagen den 7 augusti, kl 19.00

SONY DSCSopransaxofonisten Anders Paulsson är sannolikt den förste musikern i världen som gjort solistkarriär i klassiska konsertsammanhang på detta instrument. Hans spel har inspirerat en mängd internationella tonsättare att komponera musik speciellt för honom. Sedan debutkonserten i Carnegie Hall 1992 i New York, har han spelat hundratals solistkonserter i snart sagt alla världens länder. I Sverige har han musicerat med bl a Nils Lindberg, Alice Babs och Stockholms Filharmoniska orkester.

Som jazzimprovisatör musicerar han gärna med Jan Adefelt, som är utbildad vid bl a den ledande jazzinriktade musikhögskolan Berklee i Boston, och nu verkar som huvudlärare i kontrabas vid jazzinstitutionen på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

 

 

 

Sofia_Sandén

Sofia Sandén blev folkmusikentusiast i späd ålder då hennes pappa bar omkring henne i en bärstol på en spelmansstämma i Bingsjö. Där bytte han sitt dragspel mot en fiol, som han sedan spelade låtar på. Också Sofia spelar fiol och har en rik repertoar av folkvisor, från stämningsfyllda till alldeles rysliga.

 

I konsertens andra del kommer Sofia att kula tillsammans med vår sörmländska folkmusiker Karin Ericsson-Back, uppväxt i Rättvik och verksam som frilansande sångerska och pedagog. De kommer att kula från varsin bryggbåt långt ifrån varandra på Västersjön och Anders spelar melodislingor uppe i skogen på Karin Ericsson-Backandra sidan sjön. Det är en magisk upplevelse att i sommarnatten få lyssna till denna urgamla sångteknik.