En afton i Visans tecken

Fredagen den 9 juli kl 19.00

Mikael_SamuelsonMikael Samuelsson fick sitt stora genombrott när han på Oscarsteatern i Stockholm i hela sex år spelade titelrollen i Fantomen på stora operan. Få känner till att han dessförinnan utbildat sig inte bara till sångare utan också till violinist och senare också till dirigent. Kanhända är det den gedigna utbildningen som har gjort honom så ovanligt mångsidig som sångare. Han har gjort huvudrollen i en mängd olika musikaler. Man minns också hans kapten Rolf Dahlén i TV-serien Rederiet. Men mest uppskattad är han kanske ändå för sina vistolkningar av bl.a. Birger Sjöberg, Evert Taube och Carl Michael Bellman.

Mats Bergström är en av Sveriges mest framstående gitarrister. Han är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och på Julliard School of Music, New York. Han har bl.a. specialiserat sig på att musicera tillsammans med sångare, till såväl sångarnas som publiken stora glädje. Han är förmodligen oöverträffad på att föra över Mats_Bergströmkomplicerade orkesterpartitur eller pianostämmor till gitarr. Hans mångsidighet gör att han spelar med våra främsta vokalartister, t.ex Annika Skoglund, Malena Ernman, Olle Persson, Lena Willemark och Tommy Körberg.

Mikael Samuelsson och Mats Bergström har belönats med Fred Åkerström-stipendiet. Båda är invalda i Kungliga Musikaliska Akademien.

 

Folkvisa, Kulning, Jazz och Romans

Lena WillemarkSöndagen den 1 augusti, kl 19.00

Lena Willemark föddes in i Dalarnas folkmusik. Tidigt blev hon riksspelman och sjunger, spelar fiol och härjedalspipa på ett sätt så att urgammal tradition blandas med hennes alldeles egna personliga musikanteri. Hon är helt unik i det svenska musiklivet.
Numera sjunger hon också jazz och folklig musik från många olika delar av världen. Hon skriver också musik och erhöll i år SKAP:s stipendium för kompositörer. Hon är naturligtvis ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien.

Lena är gift med Olle Persson, en av våra mest kritikerrosade och folkkära sångare som i höstas sjöng inför ett fullsatt stadshus i Malmköping. Han är både konsert- och operaartist och även flitig gäst i radio och TV.
Han musicerar gärna med pianisten Mats Jansson, som också Olle_Persson_foto_Mats_Backerarbetar som solist, ackompanjatör, repetitör, med kammarmusik och orkester och brukar turnera med Olle Persson.

 

 

Andra delen av konserten äger rum utomhus. Lena och vår sörmländska folkmusiker Karin Ericsson-Back, uppväxt i Rättvik och verksam som frilansande sångerska och pedagog, kommer att kula Karin Ericsson-Backfrån varsin bryggbåt långt ifrån varandra på Västersjön. Det är en magisk upplevelse att på långt håll få höra denna urgamla sångteknik praktiseras i sommarnatten.