I folklig tonLisa_Byers_Runberg

Konsert med kulning på Västersjön. Lördagen den 4 juli, kl 19.00

Lisa Byers Runberg är Sveriges enda aktiva traditionsbärare på näverlurstillverkning. Hon är också en driven sångerska och skicklig hornblåserska med ett par ytterligare instrument i bakfickan. Lisa uppträder bl.a. regelbundet på Skansen i Stockholm.

Per Runberg är sin ålder till trots en av de riktigt gamla rävarna inom svensk folkmusik. Han har alltid intresserat sig speciellt för de ålderdomliga särdragen i skandinavisk musik. Han spelar ett otal ålderdomliga instrument som stråkharpa, tagelharpa, pipsäck, sjöflöjt, nyckelharpa… Han har framträtt som frilansmusiker i alla möjliga och omöjliga situationer i ett dussin länder.

Per_Runberg

Tillsammans kommer de att ge smakprov ur sin rika repertoar av visor och låtar ur den svenska folkmusikskatten.

 

Andra delen av konserten äger rum utomhus. Lisa och vår sörmländska folkmusiker Karin Ericson-Back, uppväxt i Rättvik och verksam som frilansande sångerska och pedagog, kular från varsin bryggbåt långt ifrån varandra på Västersjön. Det är en magisk upplevelse att på långt håll få höra denna urgamla sångteknik praktiseras i sommarnatten, interfolierad av Pers spel på kohorn i skogen på andra sidan sjön.

 

Jazz i sommarkvällen

SteveD_AnnaChSöndagen den 26 juli, kl 19.00

Anna Christoffersson kommer ursprungligen från Göteborg men bor nu i Stockholm. Efter olika omvägar bestämde hon sig för några år sen för att ägna sig helt och hållet åt musiken. Hon skriver och spelar sin musik och hennes första soloplatta “One” släptes i januari 2008.

Steve Dobrogosz växte upp i USA och skaffade sig först en klassisk pianistutbildning där. Snart blev han starkt intresserad av jazzmusik. År 1978 flyttade han till Stockholm och blev en aktiv och uppskattad del av svensk jazzmusik, både som pianist och kompositör.

För några år sen började Anna och Steve musicera tillsammans. De har många konserter i sina almanackor och har spelat in ett flertal CD-skivor, några Grammy-nominerade. Pressrosorna är översvallande: “Det bästa jag hört på mycket mycket länge” (Martin Nyström, DN), ”…låtar som går rakt in i hjärtat. Samspelet är fulländat”. (Dan Backman, SvD). Nu får vi höra dem i Malmköping.