Fredag 4 juli
blir det svensk folkmusik. Den första delen av konserten hålls i Kammarmusiksalen, den andra spelas utomhus under mer spektakulära former.

 

Fredagen den 18 juli kl 19.30 – Toppmöte i svensk folkmusik

Susanne_RoenbergSusanne Rosenberg är en av våra mest mångsidiga sångerskor. Hon behärskar såväl barockmusik som jazz och modern konstmusik. Men mest känd är hon för sitt unika sätt att framföra svensk folkmusik. Hon har startat några av landets kändaste folkmusikgrupper bl.a. Rotvälta och Rosenbergs Sjua. Och det är som folkmusiker vi får möta henne nu.

I kvällens konsert musicerar hon tillsammans med spelmannen Sven Ahlbäck, Sveriges första professor i svensk folkmusik. Första delen av konserten blir ett omväxlande program med gamla roliga och ruggiga visor och berättelser uppblandade med egensinniga fiollåtar ur Svens stora repertoar.Sven_Ahlbäck

Efter pausen fortsätter konserten utomhus. Det blir en uppvisning i hur man med musik kommunicerade över långa avstånd förr i tiden. Susanne Rosenberg och vår sörmländska folkmusiker Karin Ericson-Back kular från två bryggbåtar långt ifrån varandra på Västersjön. Det är en magisk upplevelse att på långt håll få höra denna urgamla sångteknik praktiseras i sommarnatten.

Medverkar gör också Gunnar Julin, mångsidig musikant från Stockholm, som spelar näverlur uppe ifrån Uvberget.

 

Måndagen den 11 augusti kl 19.30 – Från Glade bagaren till Carmen

Ingrid_TobiassonEn sommarkväll i Sandviks kammarmusiksal är öppen för all slags musik. Och det passar kvällens artister alldeles utmärkt.

Vi är vana att höra hovsångerskan Ingrid Tobiasson från scenen på Stockholmsoperan, nu senast som en bejublad Mrs Quickly i Verdis Falstaff. Men när hon en gång som barn debuterade i Sveriges folkparker, så var det med betydligt lättare musik. Så även om Ingrid oftast fått leva sig in i dramatiska mezzosopranroller, så har ändå visor och goda gamla schlagers funnits kvar i hennes musikaliska bagage. Där finns också, naturligtvis, en stor del av vår västerländska romansrepertoar.

Mattias Böhm är anställd på Kungliga Operan i Stockholm och känd som en av Sveriges bästa ackompanjatörer.

 

SteveD_AnnaChSöndag 26 augusti
gästas Sandvik av Sveriges just nu kanske mest hyllade jazzduo, Anna Christoffersson och pianisten Steve Dobrogosz.