Från Magasin till Kammarmusiksal

Urversionen (2003)

Urversionen (2003)

När Johan och Ulla Sundberg köpte Sandvik hade magasinsbyggnaden fått klara sig utan omsorg i många år.  På baksidan av huset hade timmerstockarna tappat taget om varandra och rötan hade tagit för sig med god aptit. Tegeltaket släppte in vatten.

Men huset hade ändå en god potential och att leva med ett ruckel kändes inte bra. En första åtgärd var att täcka den värsta delen av taket med presenningar.

 

Sommaren 2004 startades reparationsprojektet. De helsjuka väggarna till övervåningen byttes ut. Perspektivfönstren med jalusier som de gick från höger till vänster istället för uppifrån och ned byttes ut mot nya som gjordes efter originalutförandet. Stockarna tvingade vi att bilda en lodrät kontur med hjälp av många bultar och balkar. Och sedan var det dags att klä in huset i falurödmålad panel.

Inomhus började vi med övervåningen. Fönsterluckor fick ersätta de gamla vädringsluckorna, väggar och tak isolerades för att kläs med gipsskivor och innertaket klädde vi med inte mindre än 700 m pärlspont.

En kraftig stock höll ihop husets långsidor. Den satt i brösthöjd, så att man måste vika sig till rät vinkel för att ta sig fram i rummet. Det var en komplicerad och minst sagt spännande uppgift att ersätta stocken med pelare och järnband och sedan såga av den, så att vem som helst kan gå rak i konsertsalen numera. Sedan var det dags att bygga trappräcke.

Måla, tapetsera, slipa och olja golv.  Resultatet blev ett vackert rum som verkade som gjort för att vara en kammarmusiksal.

HH-salong_misVi hittade en Bechsteinflygel från 1925 på Internet. Två starka Sundberg-söner hjälpte till att bära upp den för den branta magasinstrappan och placera den mot österväggen. Vi monterade ihop femtio stolar och piffade till resten, fint blev det! Hela restaureringsjobbet blev klart för invigning 070707.

Se fler bilder av renoveringen